آشنایی با خطای 403 + علل، خطرات و راههای رفع آن
خطای 403 را میتوان چراغ قرمزی از طرف سرور سایت دانست که ورود شما را مجاز نمیداند. علت رخ دادن این مشکل، محدودیتهایی است که سایت شما به صورت خودکار یا توسط وبمستر، افزونههای امنیتی و غیره اعمال کردهاند. هرچند که میتواند آن را در برخی کاربریها مفید دانست، اما ممکن است خطای 403 برای کراولر موتورهای جستجو نیز رخ دهند. اینجاست که یک زنگ خطر برای سئوکار به صدا در میآید و باید برای بررسی و رفع آن اقدام کند. در ادامه با ما همراه باشید تا به معرفی اجمالی این ارور، خطرات و راه حل خطای 403 بپردازیم.
خطای 403 چیست؟
اگر یک وبمستر یا کاربر عادی رایانه هستید، حتما اخطاهای 403 را در جایی دیدهاید. مثلا سرچ کنسول یا زمانی که وب سایتی را باز میکنید. معمولا این ارور در هنگام باز کردن سایتهای خارجی برای ما ایرانیها به شدت دیده میشود.
در کل خطای 403 که با نام Forbidden Error نیز شناخته میشود، مربوط به حالتی است که درخواست شما به سرور رسیده است. سرور آن را دریافت کرده و تا این مرحله مشکلی وجود ندارد. با این حال سرور اجازه ورود را نمیدهد. اگر با ارورهای 4xx آشنا باشید، مربوط به ارورهایی میشود که صفحه موردنظر در دسترس نیست (از عمد یا اختیاری).
نزدیکترین کد HTTP مشابه خطای 403 را میتوان کد 401 دانست که با عنوان Unauthorized شناخته میشود. در این حالت درخواست شما به صورت کامل توسط سرور دریافت نشده است. علت عدم اعتبارنامه احراز هویت است که برای منبع درخواستی این مشکل وجود دارد. معمولا در این حالت شما میتوانید 1-2 بار دیگر صفحه را رفرش کنید و یا با مرورگر دیگری وارد شوید که مشکل حل میشود. با این حال در خطای 403 هرچقدر هم تلاش کنید، اجازه ورود به شما داده نمیشود.
مثلا اگر 2 خط زیر را در صفحه وب سایت خود مشاهده کنید، بدین معنی است که با این ارور مواجه شدهاید:
HTTP/1.1 403 Forbidden
Date: Jun, 29 Oct 2024 07:28:00 GMT
اگر به عنوان یک سئوکار فعالیت میکنید، لازم است حتما به این کد توجه کنید. چراکه سایت شما میتواند با ایجاد یک پروتکل، امکان ورود گوگل باتها یا دیگر باتهای موتورهای جستجو را به سایت مسدود کند که همین پاسخ 403 مشاهده میشود. به همین خاطر میتوان در تعریف دیگر، کد خطای 403 را به علت قوانینی دانست که برای جلوگیری از دسترسی انواع خاصی از خزندههای وب سایت قابل تعریف و ایجاد شدهاند.
حال که فهمیدیم معنی خطای 403 چیست، با ما باشید تا به بررسی علل ایجاد آن بپردازیم.
دلایل ایجاد خطای 403 کدامند؟
کدخطاهای HTTP response statusها هرکدام دلایل ایجاد خاص خود را دارند که در قسمت قبل تا حدی به آن اشاره کردیم. توجه کنید. در رابطه با منشا ایجاد چنین ارورهایی میتوان چند دلیل را ذکر کرد که احتمالا میتوانند علت ایجاد آن باشند که عبارتند از:
وضعیت File Permissions
برای وب سایتهایی که بر روی سرورهای لینوکسی میزبانی میشوند، پارامتری به نام File Permissions وجود دارد. این نوع ویژگی یک هسته اصلی امنیتی استفاده شده برای سیستمهای لینوکسی است که تعیین می کند چه کسی و به چه شکلی می توانند به فایل ها و دایرکتوری ها دسترسی داشته باشند. استفاده از این قابلیت برای چند عملکرد تعریف شده است که شامل خواندن، نوشتن و یا Execute یک فایل می باشد.
این قابلیت یک ویژگی دو رو است و میتواند خطای 403 را به درستی یا غلط ایجاد کند. در صورتی که در این بخش مجوز دسترسی نادرستی تعریف شده باشند، ارور بلاک شدن و Forbidden را در هنگام باز کردن لینک سایت مشاهده میکنید.
نکته: بسیار مهم است که در مرحله آموزش طراحی سایت با چنین ارورهایی آشنا شده تا تنظیمات نادرستی را اعمال نکنید.
اختلال در فایل htaccess
htaccess یک فایل پیکربندی است که برای وب سرورهای آپاچی استفاده شده و تنظیماتی که جهت راه اندازی یک برنامه نیاز است را در آن ارائه می کنند. این فایل یک داده بسیار مهم هم برای طراحان وب و نیز سئوکاران می باشد تا بتوانند تنظیمات خاصی را روی سایت، تنظیم محدودیت در ورود ربات ها و جلوگیری از دسترسی های غیر مجاز اعمال کنند.
در صورتی که به هر علت، چه از طریق افزونه یا سئوکار کارنابلد دستوری در آن درج شود یا فایل خراب باشد، ممکن است شاهد رخ دادن ارورهای 403 باشیم.
افزونه ها و پلاگین های وردپرسی
افزونه های نامعتبر، نال شده و پلاگین های رایگانی که در فضای مجازی وجود دارند، همگی دارای خطرات امنیتی هستند. فرض کنید یک پلاگین برای ورود با پیامک در وردپرس نصب کردهاید که از مکان معتبری خریداری نشده و ممکن است ویروسی باشد.
یکبار برای همیشه بدانید که افزونههای نامعتبر خود به 2 شیوه مهم ریسک امنیتی ایجاد میکنند. اولا به دلیل به روز نبودن، حفرههای امنیتی دارند که هکرها میتوانند به کمک آن برای اختلال در سایت اقدام کنند. در مدل دوم، خود پلاگین به واسطه کدهایی که دارد، میتواند با تزریق کد، انجام یکسری عملکردهای مخفیانه، سوء استفاده از APIها، بک دور، جمع آوری اطلاعات و غیره مشکل ساز باشند.
توصیه میکنیم برای جلوگیری از وقوع این اتفاق، حتما از یک جای معتبر نسبت به دریافت خدمات طراحی سایت اقدام کنید.
نصب قالبهای نامناسب
یکی دیگر از مواردی که باید در این قسمت به آن اشاره کرد، استفاده از قالب های نامناسب می باشد. معمولا این مورد می توانند به دلایل مختلفی ایجاد شوند. مثلا اگر نسخهای از این قالب را نصب میکنید با آخرین نسخه وردپرس شما هماهنگی نداشته باشد، ممکن است شاهد ایجاد چنین خطاهایی باشیم.
دسترسی به سایت از آی پی ممنوع و خطای 403
این یکی از مهمترین دلایلی است که به ویژه برای ما ایرانیان رخ میدهد. همین حالا بدون آنکه به تغییر دهنده آی پی متصل باشید، سعی کنید به سایت semrush.com مراجعه نمایید. همانطور که مشاهده میکنید، ارور 403 را مشاهده خواهید کرد که شما را از ورود به این سایت منع میکند.
ارور 403 در این مدل را میتوان ناشی از سیستم امنیتی وب سایت دانست که دسترسی به آن را از طریق آی پی برخی از کشورها مسدود کرده است. این کار ناشیانه میتواند چند علت داشته باشد که مهمترین آن، بن کردن کشورها با بیشترین هکرها و مشکلات امنیتی و سابقه بد کاربران است. برای دور زدن این مشکل میتوان 1 راهکار ساده را بیان کرد که در ادامه به آن میپردازیم.
وجود پلاگینهای امنیتی
برخی از پلاگینهای امنیتی میتوانند ایجاد کننده این خطای 403 باشند. این موضوع را میتوان عامل دلیل قبلی دانست. این نوع پلاگینها میتوانند براساس دیوایس یا آی پی شما، دسترسیتان را محدود کنند.
اشتباه در صفحه اصلی
در صورتی که وب سایت شما اختصاصی است، ممکن است به علت عدم شناخته شدن صفحه اصلی وب سایت به نام index.php یا index.html این ارور رخ دهد.
خطرات وجود خطای 403 در سایت
در قسمت آشنایی با خطای 403 اشاره کردیم که یک دلیل مهم ایجاد خطای 403، وجود یکسری تنظیمات یا قوانین درون سایت است. در نتیجه یک خطر بالقوه را ایجاد میکنند و آن، بن شدن گوگل باتها یا سایر رباتهای موتور جستجو میباشد.
توجه کنید که منظور از گوگل بات، کراولرها هستند. این رباتهای خزنده هر از چند گاهی به سایت شما سر میزنند و مطالب و پستهای جدید را مشاهده و ایندکس میکنند. باز بودن سایت برای این دسته از بات ها بسیار حیاتی است و شما باید از عدم وجود خطای 403 اطمینان داشته باشید.
عواقب بن شدن رباتهای گوگل را میتوان مسائل مهمی دانست. از عدم ایندکس محتواهای جدید گرفته تا افت ترافیک، کاهش رتبه به دلیل عدم ایندکس آپدیت صفحات و غیره. پس زمانی که با یک افت در ترافیک ورودی و رتبهها مواجه شدید، که میتوانید آن را از طریق نمودارهای سرچ کنسول نیز ردیابی کنید، حتما علت نمایش خطای 403 را با توجه به مواردی که در قسمت قبل بیان کردیم پیگیری و بررسی کنید. شما میتوانید این کار را بر عهده متخصص سئو تکنیکال قرار دهید.
خطر دیگری که میتوان آن را ناشی از وجود خطای 403 بیان کرد، افت پارامترهای وب سایت شما است. از جمله رتبهها، کاهش ترافیک و ارزش و اعتبار سئویی سایت رنک آن. چنین موضوعاتی میتوانند تبعات بسیاری داشته باشند. مثلا عدم اعتماد، عدم رغبت مشتریان به تبلیغات در سایت شما. در دراز مدت زمانی که گوگل نتواند فعالیت از سایت شما را تشخیص دهد، آن را به پایینترین رتبهها و اعماق فضای مجازی میکشاند. این بدترین حالتی است که برای برندینگ در فضای مجازی ایجاد خواهد شد.
راه حل رفع خطای 403
تا اینجای کار مدام از خطای 403، خطرات و دلایل ایجاد آن صحبت کردیم و تا حد بسیار خوبی شما را از اهمیت مسئله آگاه نمودیم. حال نوبت آن است تا اقدامات عملی را برای جلوگیری از مشکلات این ارور بیان کنیم که مطمئنا بسیاری از شما کاربران منتظر آن هستید. برای رفع خطای 403 قدمهای زیر را انجام دهید:
ابتدا صفحات با این ارور را شناسایی کنید!
بدیهی است که اولین قدم برای هر درمانی، تشخیص صحیح مشکل، عیب یابی و در نهایت تجویز دارو (اقدامات بهینه سازی) هستند. برای اینکار لازم است در قدم اول، از راههایی برای شناسایی صفحات با خطای 403 استفاده کنید.
- برنامه اسکریمینگ فراگ: در این حالت شما می توانید پاسخهای HTTP که هر صفحه خواهد داشت را مشاهده کنید. در این بخش باید تمام صفحاتی که کدی غیر از 1XX یا 2XX را ارائه میدهند شناسایی کرده و مشکلات آنها را بررسی کنید.
- گوگل سرچ کنسول: شما میتوانید در ابزار گوگل سرچ کنسول، لینک صفحه مدنظر خود را وارد کرده و وضعیت پاسخ http آن را مشاهد کنید.
- مرورگر: شما میتوانید در حالت نامحسوس، به صفحات مختلف سایت خود وارد شده (بدون تغییر دهنده آی پی) و پاسخ HTTP دریافتی را مشاهده کنید.
علت ایجاد ارور 403 را تشخیص دهید
این مرحله برای عیب یابی ارور 403 بسیار مهم است. برای تشخیص مشکل میتوانید چندین کار را انجام دهید که عبارتند از:
- پاک کردن کش مرورگر: شما میتوانید در سادهترین حالت کش مرورگر را پاک کنید. همچنین انجام برخی اقدامات نظیر بررسی دقیق آدرس و ریفرش کردن صفحه از اقدامات اولیه هستند.
- حذف کوکیها: به قسمت Privacy and security مرورگر خود در بخش تنظیمات مراجعه کنید. حال باید برای حذف کردن دیتاهای سرچ اقدام کنید.
- استفاده از اسکنر وب سایت: برخی از پلتفرمها که برای میزبانی سایت به کار میروند، ابزارهایی را برای اسکن کردن وب سایت ارائه میدهند که میتوانید ارورها را با کمک آن بررسی کنید.
- بررسی فایل htaccess: از انجایی که اختلال و کدهای نامناسب در این بخش میتوانند منجر به مسدود شدن دسترسیها شوند، باید کدهای درج شده در آن را بررسی کنید. برای این کار میتوانید از یک سئوکار فنی استفاده نمایید.
نکته: توصیه میکنیم به هیچ وجه به عنوان یک کاربر مبتدی، فایل .htaccess را دستکاری نکنید. در این فایل میتوانید تغییر مسیرها را اعمال کنید و یا دسترسیها را کنترل نمایید.
حذف فایل .htaccess
برای اصلاح فایل اچ تی اکسس، یک راه آن است که آن را حذف کنید. برای این کار ابتدا به هاست خود مراجعه کرده و در بخش public_html، این فایل را بیابید. حال یک کپی از آن در جایی مشخص گرفته و نگهدارید. حال اقدام به حذف آن نمایید. حال امتحان کنید آیا صفحات سایت شما با این ارور مواجه میشوند یا خیر. سپس به بخش تنظیمات و قسمت پیوندهای ثابت وردپرسی رفته و یکبار گزینه ذخیره تغییرات را بزنید. این کار مجددا این فایل را از نو ایجاد میکند.
متوقف کردن موقت CDN
یک راه حل دیگری که میتوان برای حل خطای 403 بیان کرد، متوقف نمودن موقت سی دی ان است. در این حالت از آنجایی که بخشی از محتوا در شبکهای از سرورها ذخیره میشوند، که این کار با هدف کاهش استفاده از پهنای باند و زمان بارگذاری انجام میگردد، ممکن است شاهد این ارور باشیم. شما میتوانید سرویس دهنده شخص ثالث مثلا کلادفلیر یا CDN خود شرکت هاست را قطع کنید.
غیرفعال یا فعال کردن VPN و پروکسی
یک راه حل دیگری که میتوان به کار گرفت، غیر فعال کردن وی پی ان و پروکسی (اگر دارید) یا فعال کردن آن (اگر ندارید) است که میتواند سایتهایی که با ارور 403 هستند را نمایش دهد.
برای باز کردن سایتهایی که با ارور 403 مواجه میشوند، کافیست از یک برنامه تغییر دهنده آی پی ثابت استفاده کنید. مثلا میتوان به وی تو ریها اشاره کرد که بسیار کارآمد هستند. البته شما میتوانید از پروکسیهای واسط دیگر مانند شکن و نیز الکترو نیز برای این امر استفاده نمایید.
ریست کردن File Permissions
همانطور که گفتیم، زمانی که دسترسی به بخشهای مختلف توسط سرور قطع باشد، ممکن است با خطای 403 مواجه شوید. در این حالت میتوانید از راهنماییها و پستهایی که شرکت هاست شما قرار داده است و یا پشتیبانی آن برای انجام این کار یا ارائه آموزش کمک بخواهید. مثلا برای تغییر دسترسی در هاستهای لینوکس، ابتدا به پنل دایرکت ادمین مراجعه میکنید. سپس روی گزینه مدیریت فایل کلیک کرده و به مدیریت فایل AXFile Pro هدایت خواهید شد.
حال با کلیک روی فولدر مدنظرتان، میتوانید گزینه Change Permissions را مشاهده کنید. در این حالت مشخص میکنید که دسترسی برای کاربر، گروه از افراد و دیگران به چه شکل باشد. با توجه به تعیین سطح دسترسی به حالات خواندن، نوشتن یا اجرا کردن، یک کد 4-3 رقمی درج میشود.
شما کاربران میتوانید برای از خدمات طراحی سایت در یزد توسط مجموعه SEOEDU استفاده کنید که طراحی سایت را بدون ایجاد مشکلات سئویی و ارور 4XX انجام میدهند.
پرسش های متداول کاربران
برخی از پرسش های متداولی که ممکن است راجع به خطای 403 داشته باشید عبارتند از:
روش پیدا کردن صفحات بلاک شده براساس خطای 403 در سرچ کنسول چیست؟
برای آنکه این صفحات را در سطچ کنسول خود مشاهده کنید، کافیست به قسمت Pages مراجعه نمایید. حال میتوانید مواردی که به صورت No index هستند را مشاهده کرده و روی گزینه “Blocked due to access forbidden 403” کلیک نمایید. حال لیست این صفحات قابل مشاهده هستند.
بهترین افزونه و پلاگین سئویی وردپرسی برای پیدا کردن صفحات 403 کدامند؟
این پلاگین، RankMath نام دارد که میتوانید از بخش Analytics و تب Index status آن، نسبت به مشاهده وضعیت صفحات براساس ایندکس شدن، کراول شدن و وضعیت قرار گرفتن آن در سایت مپ اطلاعاتی بدست آورید.
کدهای ریست کردن File Permissions چیست؟
همانطور که در قسمت قبل گفتیم، ریست کردن فایل پرمیشن یک راه حل برای رفع خطای 403 است. برای این کار میتوانید کدهای 755 یا 750 را برای دایرکتوریها و نیز کدهای 644 یا 640 را برای فایلها به کار بگیرید. توجه کنید که همه فایلها نباید کدهای دسترسی داشته باشند. مثلا wp-config.php باید روی حالت 440 یا 400 باشد که مانع از دسترسی کاربران به آن باشد.
برای دسترسی به گزینه File Permission از چه برنامهای استفاده کنیم؟
برای این کار ابتدا باید از طریق FTP به هاست وردپرسی خود متصل شوید. سپس میتوانید چنین گزینهای را با راست کلیک روی فایل مشاهده نمایید.
توصیه میکنیم از مقالات دیگر سایت اعم از خطای 404 نیز دیدن کنید.
دیدگاهتان را بنویسید