CDN چیست و چه کاربردها یا مزیت هایی دارد؟


CDN چیست؟ زمانی که یک سرور به درخواست کاربر، داده هایی را لود می کند، یکی از عوامل تسریع این روند، فاصله جغرافیایی سرور مبدا با کاربر است. برای آنکه بتوان این فاصله را کوتاه تر کرد، مفهومی به نام CDNها پدید آمدند.
استفاده از CDNها منجر می شوند برخی فایل های لود سایت، در سرورهایی با پراکندگی جغرافیایی ذخیره گردند. سپس فایل های لود سایت از سروری که به کاربر نزدیک تر است، ارسال شوند. این موضوع منجر به بالا آمدن سریع تر سایت خواهد شد.
البته CDN قابلیت های دیگری نیز دارد که در ادامه به آن می پردازیم. اگر به عنوان مدیر، ادمین یا طراح یک سایت فعالیت می کنید، حتما مقاله زیر را تا انتها مطالعه کنید.
منظور از CDN چیست؟
یکی از سوالاتی که ممکن است برای شما هم پیش آمده باشد، آن است که CDN چیست؟ آشنایی با این مفهوم، یکی از الزامات آموزش طراحی سایت است؛ چراکه با توجه به کاربری های سی دی ان ها، شما می بایست از آن استفاده کنید. به همین خاطر در این مقاله تلاش می کنیم به صورت کامل راجع به این موضوع صحبت کنیم.
- سی دی ان یا CDN، مخفف عبارت content delivery network می باشد و به معنای شبکه تحویل یا توزیع محتوا است. سی دی ان، مجموعه ای از سرورهایی می باشد که در نقاط مختلف جهان توزیع شده اند و بر حسب اینکه کاربر از چه جغرافیایی برای درخواست دسترسی به سایت اقدام می کند، محتوای سایت را به او نمایش می دهند.
داده هایی که می توانند به سرعت از طریق سی دی ان به کاربران نمایش داده شوند، صفحات HTML، فایل های جاوا اسکریپت، شیوه نامه ها و تصاویر یا ویدیوها هستند. علت ذخیره سازی داده های کاربر در سرورهای جغرافیایی مختلف، آن که است هر فرد با جستجو در فضای مجازی، داده هایی را درخواست می کند که مدتی طول میکشد تا از سرور کشور مبدا برای آن ارسال گردد. اگر این داده ها در سرورهای جغرافیایی نزدیک تر وجود داشته باشند، امکان دریافت سریع تر آنها و در نتیجه لود داده ها وجود دارد.
با توجه به این کاربری، استفاده از CDN در سایت هایی که حجم سنگینی دارند و می خواهند سرعت خود را بالاتر ببرند، پیشنهاد می شود.
طرز کار سی دی ان ها چگونه است؟
توجه داشته باشید که CDNها نقش هاست را ندارند و نمی توان محتوای هاست را در آنها ذخیره کرد. بلکه شما می توانید برخی فایل های سایت خود را به صورت کش (Cache) ذخیره نمایید. توجه داشته باشید که این داده ها در سرورهایی به نام edge server ذخیره می شوند. Edge Server مفهومی در دنیای شبکه است که در آن به نزدیک کردن محاسبات به منبع داده تا حد امکان می پردازد که این منجر به کاهش تاخیر و استفاده از پهنای باند متمرکز می شود.
در حقیقت CDN به کمک فرآیندی به نام Edge computing کار می کند که در آن رایانش مرزی یا محاسبات لبه برای اجرای فرآیند کمتر در فضای ابری و با انتقال آنها به جغرافیاهای محلی دیگر انجام می شود. در نتیجه میزان ارتباط از راه دور بین مشتری و سرور به حداقل خواهد رسید.
سی دی ان ها چه کاربردهایی دارند؟
در قسمت قبل فهمیدیم که CDN چیست و نحوه کار آن چگونه است. اکنون می خواهیم بفهمیم که کاربری های سی دی ان ها چیست؟ در این خصوص می توان گفت:
تسریع در روند انتقال داده ها از شبکه های محلی
استفاده از CDN که در قسمت قبل اشاره شد، دارای یک قابلیت مهم است و آن، تسریع در ارسال داده ها از سرورهای محلی می باشد. با کپی کردن اطلاعات وب در مکان های مختلف در سراسر دنیا، فاصله بین کاربر و سرور کمتر می شود که منجر به انتقال سریع تر داده ها خواهد شد.
افزایش سرعت لود سایت
در نتیجه اینکه انتقال داده ها از شبکه های محلی افزایش یابد، شاهد آن خواهیم بود که سرعت لود سایت بیشتر خواهد شد. در این حالت سرعت انتقال داده ها نیز از سرورها به کاربران بیشتر می شود.
کمتر کردن بار روی سرور
یکی دیگر از کاربری هایی که می توان از طریق CDN برای سایت و هاست خود به کار بگیریم، کمتر کردن بار روی سرور است. این موضوع به ویژه برای سایت هایی که ترافیک بالایی دارند، پیشنهاد می شود. این کار از چند طریق انجام می شود. اول آنکه زمان انتقال داده ها کاهش یافته و پهنای باند موردنیاز نیز کمتر می شود. در واقع کش کردن داده ها یکی از مهم ترین اقداماتی است که می تواند هزینه ها را روی سرور کمتر کند.
افزایش امتیاز GTMetrix
یکی از ترفندهایی که می توانید از طریق آن برای افزایش امتیاز لود سایت ها استفاده کنید، به کار بردن CDN برای سایت تان است. در این حالت، شما می توانید با تسریع سرعت بارگذاری سایت تان برای کاربران در نقاط مختلف جهان، امتیاز بیشتری را از آن خود کنید.
افزایش سطح ایمنی سایت
استفاده از CDN می تواند یکسری مزیت های امنیتی را ایجاد کند و به همین خاطر کاربری امنیتی نیز خواهد داشت. در این حالت، شما می توانید از CDNها برای حفاظت از حملات DDoS، فایروال برنامه های وب (WAF) و دیگر قابلیت های امنیتی استفاده کنید که فراهم کننده سی دی ان آنها را ارائه می کند.
حال ممکن است این سوال برای شما پیش آید که نحوه استفاده از CDN چیست؟ در ادامه بیشتر راجع به این موضوع صحبت می کنیم.
مزیت های استفاده از CDNها چیست؟
مزیت های استفاده از CDNها چیست؟ چرا امروزه اکثر سایت ها از CDN داخلی یا خارجی استفاده می کنند؟ در این خصوص می توان به 4 مورد مهم زیر اشاره کرد:
بیشتر کردن سرعت سایت
در قسمت قبل هم اشاره کردیم که CDN نقش موثر و مفیدی برای افزایش سرعت سایت دارد. در نتیجه شما می توانید سایت تان را سریع تر نمایید. از آنجایی که سرعت باز شدن یک سایت بسیار مهم است، این رویداد می تواند بر موارد مختلفی اثر گذار باشد. مثلا می توان به کاهش نرخ پرش کاربران و افزایش ماندگاری کاربر در سایت اشاره نمود. یک وب سایت سریع، علاوه بر داده های آماری قبلی، می تواند بر سئو سایت نیز اثر گذار باشد. در این حالت شما می توانید رتبه بندی صفحات خود را از طریق آن بیشتر کنید.
کمتر کردن هزینه مربوط به پهنای باند
قبل تر هم اشاره کردیم که CDN می تواند در هزینه های مربوط به پهنای باند موثر باشد. در واقع CDN با کش کردن یکسری فایل ها، از بارگذاری مجدد آنها جلوگیری می کند. اگر سایت شما داری صفحات یا ویدیوهای سنگین یا کدهای پرحجم می باشد، استفاده از CDN می تواند تاثیر بسیار خوبی برای کمتر کردن هزینه میزبانی سایت داشته باشد.
افزایش سطح دسترسی به محتوا و آنلاین بودن سایت
جدای از اینکه CDN دسترسی کاربران در کشورهای مختلف را تسهیل می کند، یک اثر بسیار مهم دیگر هم دارد که می تواند از نظر سئویی نیز مفید باشد. در این حالت، زمانی که سایت روی CDN باشد، حتی اگر هاست اصلی سایت هم خراب شده باشد، کاربر می تواند به واسطه کش هایی که وجود دارند، نسخه ذخیره شده سایت را مشاهده نماید.
توجه کنید که اگر سایت به روزرسانی جدیدی داشته یا نیاز به درخواست هایی با پردازش داینامیک از سرور داشته باشد، این کار باعث لود نادرست سایت خواهد شد.
افزایش سطح ایمنی سایت
در قسمت قبل هم اشاره کردیم که یک مزیت دیگر و مهم سایت، بیشتر کردن امنیت آن می باشد. فرقی نمی کند برای طراحی سایت فروشگاهی یا مدل های دیگر اقدام می کنید، پیشنهاد می شود حتما از سی دی ان ها استفاده نمایید.
معایب استفاده از CDNها چیست؟
تا این قسمت مدام گفتیم که CDN چیست، چه خوبی هایی دارد، کارکرد آن چگونه است و مسائلی از این قبیل. حال باید روی دیگر سکه یعنی معایب استفاده از آن را نیز شرح دهیم که در این خصوص می توان گفت:
هزینه اضافه
برخی از سرویس های ارائه دهنده خدمات CDN، مبالغی را برای ارائه این خدمات و نگهداری منابع سایت شما در سرورهای مختلف دریافت می کنند. این موضوع به خصوص برای سایت هایی که بین المللی هستند و در ایران فعالیت می کنند، به واسطه هزینه ارزی، ممکن است کمی بالا باشد.
تاخیر در تحویل محتوا
یکی دیگر از معایبی که باید در نظر داشت، تاخیر در توزیع محتوا است که با خطاهای حافظه پنهان مواجه شده و کارایی خود را با توجه به مزیت هایی که دارد، از دست می دهد.
محل ارائه خدمات
برخی اوقات CDN در محلی که خدماتی را ارائه می کنید، ارائه نمی شود یا سروری در آنجا ندارد. به همین خاطر فایده استفاده از CDN بسیار کم خواهد بود و بهره وری کافی را ندارد. در این حالت بهتر است به سراغ شرکت هایی بروید که از فناوری multi-CDN استفاده می کنند.
ظرفیت های محدود
CDNها همواره تلاش می کنند پاسخ درخواست های کاربران را بدهند. با این حال ممکن است با اتمام ظرفیت در مقابل درخواست های ترافیک کاربران مواجه گردند. در این حالت است که استفاده از CDN به مناطقی دورتر منتقل خواهد شد و تاثیر آنها را تضعیف می کند. همچنین اتمام ظرفیت CDNها با ایجاد چالش هایی برای کاربران نهایی نیز همراه خواهد بود.
بهترین سرویس دهندگان CDN در ایران و خارج از کشور
یکی از موضوعاتی که باید در زمان طراحی سایت شرکتی به آن توجه داشته باشید، انتخاب یک سرویس دهنده CDN معتبر است. در این خصوص می خواهیم یکسری شرکت هایی که این خدمات را به خوبی ارائه می کنند به شما معرفی کنیم که به شرح زیر هستند:
کلود فلر – CloudFlare
به طور قطع می توان انتخاب اول بسیاری از افراد را کلود فلر دانست که ده ها ابزار برای ارائه به مدیران وب سایت ها دارد. کلود فلر بزرگترین شرکت شبکه ای در جهان است که می توانید به کمک آن برای سریع تر کردن و ایمن نمودن سایت های خود اقدام کنید. با توجه به گفته این شرکت، میلیون سایت در آن حضور دارند و در هر ثانیه چیزی در حدود 60 میلیون درخواست به سرورهای آن ارسال می شود.
برخی از خدماتی که می توانید در این پلتفرم مشاهده کنید عبارتند از:
- ارائه سرویس های Edge computing.
- پراکسی های معکوس برای ترافیک وب و اتصالات مرکز داده.
- CDN و شبکه توزیع محتوا.
- راه اندازی Cloudflare Workers AI برای استفاده از پردازنده های گرافیکی Nvidia.
- ابزار جلوگیری از استخراج داده ها توسط بات ها.
- خدمات نرم افزاری VPN با کمک نرم افزار WARP.
- خدمات رمزگذاری SSL/TLS که می تواند منجر به افزایش امنیت داده های سایت شود.
جی کور لبز – Gcore Labs
یکی از شرکت هایی که توانسته است خدمات خوبی را در زمینه CDN، سرورهای مجازی و هاستینگ جهانی ارائه کند، جی کور لبز است که بیش دارای ویژگی های زیر می باشد:
- از یک تیم +600 نفره تشکیل شده است که +180 نقطه حضور در 6 قاره را دارد.
- همچنین این سرویس دهنده از +40 لوکیشن برای ارائه هاست پشتیبانی می کند.
- تاکنون توانسته است +14 هزار شرکای همکار داشته باشد.
این مجموعه از سال 2014 راه اندازی شده و تا سال 2022، پیشرفت های خوبی را برای گسترش پلتفرم خود انجام داده است.
از دیگر شرکت های خارجی در این بخش می توان به Key CDN، Google Cloud، Rackspace و غیره اشاره نمود.
حال در خصوص اینکه بهترین شرکت ایرانی برای ارائه خدمات CDN چیست نیز می توان به موارد زیر اشاره نمود:
ابر آروان – Arvancloud
یکی از سایت هایی که می تواند زیرساخت های یکپارچه ابری و ملی را برای کسب و کارهای داخلی فراهم کند، ابر آروان نام دارد که همیشه در دسترس خواهید بود. البته ممکن است این وب سایت، خدمات خود را در برخی دوره های زمانی خاص دست خوش تغییر کند.
اگر نمی دانید خدمات و محصولات ابر آروان در بخش CDN چیست، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- ارائه سرور های ابری برای ارائه منابع مناسب نگهداری سایت ها.
- ارائه سرویس شبکه توزیع محتوا یا CDN برای افزایش سرعت و امنیت سایت ها.
- ارائه سرویس میزبانی ویدیو برای نگهداری و پخش فایل های ویدیویی و صوتی.
- ارائه فضای ابری نامحدود ذخیره سازی فایل ها.
- خدمات رایانش مرزی (Edge Computing) که می تواند سرویس هایی را در نزدیک ترین نقطه به کاربر ارائه نماید.
- ارائه سرویس کانتینر ابری برای استقرار سریع و آسان نرم افزارها که می خواهند بر بستر داکر و کوبرنتیز باشند.
- ارائه سرویس دیتابیس ابری برای راه اندازی و مدیریت دیتابیس بر بستر ابر.
یکی از ویژگی های خوب این مجموعه، دریافت گواهینامه ssl رایگان، مقابله با حملات هکری، بهبود سئو سایت و پشتیبانی از cmsها با داشتن پلاگین (مثلا افزونه وردپرس) است.
میزبان کلود – Mizbancloud
در پاسخ به اینکه بهترین سایت ایرانی خدمات CDN چیست؟ می توان به میزبان کلود نیز اشاره نمود که در ردیف بهترین ارائه دهندگان زیرساخت های هوشمند شبکه تولید محتوا با رایانش مرزی به حساب می آید. این مجموعه خدمات و محصولات بسیاری را ارائه می نماید که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- CDN ابری که می تواند در هر نقطه ای از جهان، سرعت بارگذاری سایت شما را بیشتر کند.
- DNS ابری که می تواند میزبانی وب شما را سریعتر و ایمن تر نماید.
- سرور ابری که می توانید به راحتی به میزبانی وب خود دسترسی داشته باشید.
- ویدیوی ابری که برای راه اندازی وب سایت ها و سرویس های مبتنی بر ویدیو کاربرد دارد.
- پدافند امنیتی ابری که می تواند امنیت سایت های ابری شما را بیشتر کند.
- پخش زنده ابری که می توانید از طریق آن برای به انتشار و پخش رویدادهای زنده بپردازید.
همچنین از دیگر سایت های ایرانی ارائه دهنده خدمات CDN می توان گفت: آسیاتک که یکی از بزرگترین دیتاسنترهای ایران را دارد، ایران سرور، ابر دراک که می تواند از CDN با IPV6 پشتیبانی نماید، افرانت.
نحوه استفاده از CDN برای سایت مان چگونه است؟
حال یکی از پرسش هایی که ممکن است برای شما هم مطرح شده باشد آن است که نحوه استفاده از CDN چگونه است. در این خصوص می خواهیم بگوییم که راه حل های انجام این کار بسته به اینکه چگونه آن را اجرایی می کنید، متفاوت خواهند بود. در این خصوص می توان به راه حل های زیر اشاره نمود:
استفاده از پلاگین
یکی از روش هایی که می توانید این نوع سرویس را روی سایت خود راه اندازی کنید، به کار بردن پلاگین شرکت مربوطه است. در این حالت می توانید از روش زیر استفاده کنید:
- معمولا در این حالت، باید یک اکانت کاربری در سایت شرکت مربوطه ایجاد کنید.
- حال می بایست دامنه سایت خود را در آن پنل ثبت نمایید.
- در قدم بعدی باید نسبت به ثبت رکوردهای DNS سایت خود در پنل اقدام کنید.
- حال زمانی که دامنه شما ثبت شد و یا پس از فعال سازی آن، می بایست پلاگین سایت را دانلود کرده و در پیشخوان پلتفرم خود آن را نصب نمایید.
- قدم بعدی آن است که راهنمای شرکت مربوطه برای فعال کردن پلاگین را طی کنید.
- در این حالت معمولا زمانی که پلاگین مربوطه را در سایت خود نصب کردید، از شما یک CDN API Key خواسته می شود. آن را از سایت مربوطه و پنل خود پس از ثبت دامنه دریافت کرده و در پلاگین ثبت کنید.
ممکن است یکسری تنظیمات دیگر نیز در این بخش وجود داشته باشند که شما می توانید با مراجعه به سایت مربوطه، راهنمای تکمیلی را مشاهده نمایید.
ثبت سایت و تغییر name serverها
در روش دوم نیازی نیست تا پلاگین یا چیزی را برای سایت خود دانلود و نصب کنید. در این حالت شما باید چند کار مهم را انجام دهید.
- ابتدا در سایت ارائه دهنده خدمات CDN ثبت نام کرده و یک پلن را تهیه کنید.
- حال باید رکورد جدیدی را با ثبت دامنه خود از سایت مربوطه دریافت کرده و نیم سرورهای سایت مقصد را برای سایت خود تعریف کنید. به جهت انجام این کار، لازم است تا به مرجعی که دامنه خود را از آنجا تهیه کرده، مراجعه نموده و نسبت به تغییر Name Serverهای دامنه خود اقدام کنید.
نکات مهم در انتخاب سرور CDN
حال در خصوص اینکه نکات مهم انتخاب شرکت ارائه دهنده خدمات CDN چیست باید به موارد زیر اشاره نمود:
- کیفیت سرورها: به این نکته مهم توجه کنید که سی دی ان ها از سرورهای قدرتمند استفاده کنند. این کار باعث می شود تا ارائه اطلاعات اولیه به درخواست کاربر سریعتر باشد.
- بکاپ داشتن سرورها: شما می توانید به سراغ شرکت هایی بروید که روی سرورهای خود بکاپ های لازم را دارند.
- اتصال پایدار: همانطور که در شکل زیر مشاهده می کنید، یک CDN ایرانی با خارجی مقایسه شده است که سرور ایران بدون CDN دچار یکسری ناپایداری بوده اما سرور آلمان با وجود CDN کاملا از نظر اتصال پایدار قابل قبول است.
- سازگاری با سرویس های داخلی: اگر از سرویس های داخلی مانند درگاه پرداخت استفاده می کنید، بهتر است از پشتیبانی آنها برای استفاده از CDN و سازگاری آن سوال کنید.
- نقاط دسترسی بیشتر: بسته به اینکه کاربران هدف شما از چه کشورهایی هستند، ممکن است اصلا به CDN خارجی نیاز نداشته باشید. حتما به موقعیت های جغرافیایی و تعداد سرورهای این شرکت ها در کشورهای مختلف توجه کنید.
پرسش های متداول کاربران
در انتهای این مقاله حال که فهمیدیم CDN چیست، اجازه بدهید برخی از پرسش های متداول شما کاربران را نیز بیان کنیم که به شرح زیر می باشند:
-
اصطلاحات مهم در خصوص نحوه کارکرد CDN چیست؟
اگر قصد تهیه CDN دارید، ممکن است با اصطلاحاتی روبرو شوید که مهم ترین آنها عبارتند از: Origin Server به معنای سرور یا هاست اصلی سایت شما، Edge server به معنای شبکه ای از سرورها که نزدیک موقعیت کاربران می باشند، POP که معنای آن نقاط حضور و تعداد سرورهایی است که در بخش رایانش مرزی قرار دارند.
-
فایل های ذخیره شده در CDN چیست؟
در این خصوص می توان به فایل هایی که در حافظه پنهان یا کش نگهداری می شوند اشاره نمود که این فایل ها هستند که برای کاربر ارسال می شوند. از جمله می توان گفت: تصاویر (با فرمت های PNG, JPG, SVG, GIF, TIF)، فایل ها و کدهای جاوا اسکریپت، استایل شیت یا همان فایل CSS، ویدیو و صدا با فرمت های مختلف، فونت های وب و سایر کدها و فایل هایی که دارای این فرمت ها هستند: HTML, JSON, PDF, DOC, PPT, XLS, EPUB, ODT, ODP, ODS, TXT, RTF و ZL.
-
سایت های هدف CDN چیست؟ چه سایت هایی باید از این سرویس استفاده کنند؟
استفاده از CDN در حالت کلی خود پیشنهاد می شود. با این حال توصیه ما آن است که سایت هایی نظیر پلتفرم های فروشگاهی، وبلاگ ها و سایت های محتوا محور، سایت های شرکتی، سایت هایی که کاربرانی از سراسر دنیا دارند (سایت های چند زبانه)، سایت های مهم که تحت حملات سایبری هستند (سایت های دولتی و خصوصی مهم) و سایت هایی که حجم سنگینی دارند، این کار را انجام دهند.
ما در مجموعه SEOEDU، علاوه بر خدمات سئو و بهینه سازی سایت شما از نظر قوانین موتور جستجو، طراحی سایت در یزد را با نکات مختلف و ترفندهای افزایش سرعت سایت انجام می دهیم.
دیدگاهتان را بنویسید